Reumatoidni artritis – „Kad jednostavne stvari postanu teške”

U Srbiji ima oko 35.000 osoba koje boluju od reumatoidnog artritisa (RA), široko rasprostranjene hronične zapaljenske bolesti. Od težeg oblika ove bolesti boluje 7.500 ljudi, a većina njih se neadekvatno leči. Prema poslednjim istraživanjima oko 20 miliona ljudi širom sveta ima neki oblik reumatoidnog artritisa, bolesti koja vodi u invaliditet i skraćuje životni vek.

Svaki četvrti oboleli ima težak oblik bolesti koji brzo napreduje. Isto toliko je onih koji boluje od blage forme bolesti, koja vrlo sporo napreduje. Ostali oboleli boluju od umerene forme bolesti koja se može razlikovati po intenzitetu zapaljenja i brzini napredovanja. Bolest se češće se javlja kod žena, koje oboljevaju tri puta češće nego muškarci i to naročito u periodu između četvrte i šeste decenije života.

Kod dve trеćine obolelih u prvih 10 godina od početka bolesti javlja određeni stepen invalidnosti. Prosečna dužina života obolelih muškaraca je kraća za sedam godina u odnosu na zdrave, a kod žena je očekivano skraćenje životnog veka oko tri godine.

Zajedničko je za sve da zahtevaju aktivno lečenje koje treba započeti u što kraćem roku, jer je vreme najveći neprijatelj ove bolesti. Veoma je važno na vreme prepoznati prve simptome, otići kod lekara, na vreme dobiti pravu dijagnozu i odgovarajuću terapiju.

U Srbiji se veliki broj osoba koje imaju simptome RA neadekvatno leči, što na duži rok predstavlja izuzetno veliki problem, kako za obolelog, njegovu porodicu tako i za društvo u celini. Što se duže odlaže primena adekvatne terapije, bolest će više napredovati, a snažan bol kao dominantan faktor biće sve jači.

Simptomi

Simptomi reumatoidnog artritisa su posledica bolesti u kojoj imunski sistem čoveka greškom napada membrane koje oblažu zglobove i  zglobnu hrskavicu. Glavna karakteristika ove bolesti je mučan bol, a jedan od ključnih simptoma je jutarnja ukočenost koja traje duže od sat vremena. Zato je veoma važno obratiti pažnju na prve simptome, kako bi se svi oni koji imaju i najmanje sumnje na vreme javili lekaru.

Bol je posledica hronične upale membrane koja oblaže zglobove i postepeno uništava kosti i hrskavicu.U većini slučajeva, bolest počinje na zglobovima prstiju šaka i stopala, a odatle se širi na druge delove tela. Posle vrlo kratkog vremena u mnogim slučajevima, svaki pokret udova izaziva bol, a zglobovi prstiju i ruku postaju ukočeni, posebno ujutru. Uz bolnu osetljivost, povišenu lokalnu temperaturu i crvenilo, u osobine ove bolesti spadaju i otok i deformitet zglobova.

U nekim slučajevima simptomi mogu biti i: gubitak apetita, telesno propadanje i povišena telesna temperatura, anemija, zamor, reumatoidni čvorići bilo gde u telu. Pacijenti mogu imati i vaskulitis sa oštećenjem kože i očiju, a kod njih je udvostručen rizik od infarkta miokarda i moždanog udara.

Dijagnoza

Vodeći simptomi reumatoidnog artritisa – bol u malim zglobovima šaka i stopala i jutarnja ukočenost, duža od sat vremena, dovoljni su razlozi za javljanje lekaru u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Dijagnoza ranog reumatoidnog artritisa se postavlja na osnovu anamneze i kliničkog pregleda. Od pet klasičnih znakova zapaljenja najčešće se registruju otok zgloba i poremećaj funkcije što je uz prisutan bol sasvim dovoljno za dijagnozu artritisa. Naročito značajan podatak je postojanje simetričnog artritisa – odnosno postojanja artritisa na istim zglobovima npr. obe ruke ili oba kolena. Znaci artritisa mogu postojati na sitnim zglobovima šaka, ručja, lakatnim zglobovima, kolenima, člancima… Definitivnu dijagnozu bolesti treba da postavi reumatolog koji započinje terapiju.

Lečenje

Cilj lečenja RA je da se zaustavi tok bolesti i bolesnicima omogući što komforniji život, uz maksimalno smanjenje bola, smanjenje stepena deformiteta zglobova, odnosno sprečavanje ili smanjenje stepena invaliditeta i naravno pun životni vek. U osnovi lečenje se može podeliti na nefarmakološko koje obuhvata program dozirane fizičke aktivnosti, dijetu, redukciju stresa, dobro poznavanje sopstvene bolesti i farmakološku koja je bazirana na upotrebi lekova.

Problem reumatoidnog artritisa ne treba posmatrati samo za zdravstvenog aspekta. Iako je on dominantan i predstavlja ključ celokupnog problema, ova bolest na duge staze donosi i jednu drugu vrstu opterećenja, koja u uslovima globalne ekonomske krize i teške socijalne situacije, predstavlja ogromno opterećenje. Troškovi života sa reumatoidnim artritisom su izuzetno veliki. Počev od direktnih troškova lečenja i korišćenja medikamenata do indirektnih troškova, koji na duži rok izuzetno opterećuju kako pacijenta i njegovu porodicu, tako i društvo u celini. Naime, radna sposbnost osoba obolelih od RA se esktremno brzo smanjuje kako bolest napreduje.

„Pokreni se, biće bolje“

Svetski dan borbe protiv reumatoidnog artritisa 12.oktobar u našoj zemlji obeležen je modnom revijom, koju je pod sloganom „Pokreni se, biće bolje“ organizovalo Udruženje obolelih od reumatskih bolesti. Na modnoj reviji predstavljeni su modeli specijalno kreirani za potrebe obolelih od ove bolesti. Mladi dizajneri iz Beograda kreirali su modele sa željom da obolelima makar malo ublaže svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju. Oblačenje košulja, pantalona na rajferšlus, haljina na kopčanje i drugih odevnih predmeta za obolele je neizvodljivo bez pomoći drugih ljudi. Modna industrija pronašla je rešenje da delimično olakša redovne aktivnosti obolelima. Zanimljive kreacije, osim što su skrenule pažnju na problem reumatoidnog artritisa u našoj zemlji, trebalo bi i da pomognu desetinama hiljada onih koje muči ovo teško oboljenje.

One comment

  1. …dodaj preventivu i faktore rizika ( gojaznost, rad u hladnim i vlažnim prostorijama npr.), žene poplaši kvrgavim rukama…simpatičan tekst :)…opet ja prva ovde, a pisano 15…;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *