Njeno Visočanstvo Aronija

Moram da priznam, moje znanje o aroniji bilo je jako tanko. Zato sam se debelo potrudio, dosta pročitao i na kraju odlučio da sa vama podelim ovo znanje. Znao sam da je to voće slično borovnicama, kupinama, … Medjutim, došao sam do informacija da ova voćka dosta liči na svoje “drugare”, ali da je najveća “faca” u društvu.

O aroniji se dosta priča u zadnje vreme, pogotovo od momenta kada su počela da se sprovode detaljna ispitivanja o ovom voću. Ova tamna bobica je poreklom iz Severne Amerike. Lekovita svojstva ovog voća zabeležena su jos iz perioda kada su Indijanci nseljavali područje Severne Amerike, a kasnije i u dnevnicima prvih došljaka iz Evrope.

Naučnici svakodnevno istražuju i prosto su očarani kvalitetom i karakteristikama ovog bobičastog voća.

Mnoge naučne studije pokazale su da aronija nudi mnogo više hranljivih i protektivnih materija za čoveka nego recimo kupine ili brusnice.

Šta je specijalno u vezi sa aronijom?

– Najveća koncentracija antioksidanasa nego u bilo kom voću. Zato je zovu i šampionom medju voćem kada je u pitanju borba protiv slobodnih radikala.

– Sadrže dosta flavonoida (antioksidans) koji su ključni faktor u borbi protiv virusa, raznih vrsta alergija i kancera.

– Sadrži quinic kiselinu koja je poznata kao bitan faktor u borbi protiv urinarnih infekcija.

Iz dana u dan se nesto novo sazna kada je ovo voće u pitanju.

Kako deluje na naš organizam?

Cirkulacija – Poboljšava cirkulaciju, jača zidove krvnih sudova i važan je faktor u borbi protiv srčanih oboljenja.Sprečava vezivanje slobodnih radikala u organizmu i na taj način smanjuje rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja.

Urinarni trakt – Aronija je prva pomoć u prevenciji urinarnih infekcija. U konkurenciji sa drugim bobičastim voćem, aronija ima prednost upravo zato što sadrži veću dozu quinic kiseline.

U velikoj meri pomaže u normalizaciji krvnog pritiska.

Ako redovno koristite aroniju u svojoj ishrani, grip i prehlada biće prošlost.

Pozitivno utiče na poboljšanje koncentracije i na pamćenje.

Pomaže u proizvodnji dobrog ( HDL ) holesterola.

Studije su pokazale izuzetno pozitivan efekat u preventivi kancera debelog creva.

Sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i pomažu epitelizaciju unutrašnjeg zida krvnih sudova, na taj način sprečavaju pojavu ateroskleroze.

Aronija je poznata po svom oštro – kiselom ukusu i jako maloj količini šećera. Pored toga što se mogu konzumirati sveže ili u vidu sokova, u zadnje vreme se pojavljuje pregršt recepata koji u svom sastavu sadrže aroniju. U prodaji se mogu naći i smrznute bobice aronije kao i mnogi čajevi.Postoji dosta preporuka da se koristi kao dodatak palačinkama, voćnoj salati ili musliju.Za musli se preporučuje i sušeni oblik ovog voća. Naravno, najpopularniji i, po mišljenju mnogih, najlepši oblik konzumiranja aronije je u vidu raznih šejkova ili frapea.

Pored mnogobrojnih studija koje su potvrdile lekovita svojstva aronije, ono što će mnogima biti interesantno je podatak da su rezultati jako pozitivni kada su u pitanju dijete, a posebno podatak da je aronija najzaslužnija za sprečavanje taloženja masti u oblasti stomaka (belly fat).

Biljku aronije jako je lako zasaditi i u svom dvorištu. To je podatak koji raduje, jer na taj način bićete obezbedjeni sa godišnjim zalihama ove bobičaste voćke. Jedan zreo grm proizvodi oko 40kg ploda aronije.

http://www.bewellbuzz.com/nutrition/aronia-berry-what-it-can-do-for-you/

http://www.raysahelian.com/aronia.html

http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Aronia-berry-extracts-may-enhance-blood-flow-Human-data

http://en.wikipedia.org/wiki/Aronia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *