Obnovimo bioskop ” Voždovac ” (OFFTOPIC)

Jedna tema iz mog ličnog ugla.

Konačno jedna jako dobra ideja formiranja #twittersindikat koju je na twitteru pokrenu naš mladi glumac Miloš Bikovic @Bikovic, a na predlog Marijane Mićić @fractina iskoristiću svoj blog da iznesem predlog za četvrtak 15.11.2012. Smatram da 140 karaktera na twitteru možda jesu dovoljno za polemiku i raspravu, ali nikako nisu dovoljni za iznošenje predloga.

Obnovimo bioskop ” Voždovac “. Kratko i jasno, bez mnogo filozofije. Jednostavno Beograd i Voždovčani to zaslužuju.Kada sam pokušao da izguglam nesto o temi “voždovački bioskop” dobio sam ponuđeno “voždovački klan, gang, sud, stadion … a naravno nigde nije bilo bioskopa, što je u neku ruku razumljivo jer i ne postoji. Ostala je samo ruina od zgrade u ulici Vojvode Stepe, koja je par godina bila pretvorena u smešni auto salon, a danas je samo tačka okupljanja ili orijentaciono mesto za snalaženje po Voždovcu.

Ne želim da ulazim u politiku, jer se slabo u istoj snalazim, ali ono što je svakome jasno je to da su bioskop ” Voždovac ” i njegova obnova korišćeni u kampanji skoro svih stranaka kao šarena laža i obmana za glasače.

Reportaža iz dnevnih novina ” Blic ” od pre par godina.

Ja se bioskopa, iz perioda kada je radio gotovo i ne sećam, ali iz priča starih Voždovčana i mojih roditelja koji su kao studenti živeli u ovom kraju, stvorio sam jednu predivnu sliku mesta na kome su pored projekcija filmova organizovana sva kulturna i umetnička dešavanja ove beogradske opštine, mesta gde su nastajale prve ljubavi, kao i mnoga bitna poznanstva.

Ja sam veliki zaljubljenik u sedmu umetnost i gledanje  filmova što je više moguće u bioskopima. Često dok se spuštam kolima niz ulicu Vojvode Stepe na putu ka nekom od bioskopa na Novom Beogradu ili centru grada prođem pored zgrade nekadašnjeg bioskopa ” Voždovac ” i pomislim koliko bi meni i svim Voždovčanima bio kraći put kada bi bioskop radio, mogli bi pešice na čistom noćnom vazduhu da prošetamo do bioskopa ne koristeći ni automobil, a ni gradski prevoz.

U filmu ” Kad porastem biću Kengur ” bioskop ” Voždovac ” je poslednji put iskorišćen za prezentciju u javnosti i to je svakako bila ideja režisera Radivoja Andrića i scenariste Miroslava Momčilovića da se podigne svest o vrednosti ovog bioskopa, a ostala je samo uspomena kroz ovaj film i mnoštvo sjajnih replika snimljenih u bioskopskoj sali koje se i danas prepričavaju.

Razmislimo još jednom, svi Beograđani i svi Voždovčani, Voždovac treba da ima dve poslovne, “neboparajuće” kule na Autokomandi, fudbalski stadion na krovu tržnog centra, a da li treba da ima bioskop?

Pitanje je sad?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *