Orgazam: odgovori na tri najčešća pitanja

 Orgazam je vrhunac seksualnog doživljaja, seksualni klimaks. Reč orgazam potiče od grčke reči orgasmós što znači, pohotan, požudan.

Wladislaw Podkowinski, „La Folie“, 1894.

Kako orgazam deluje na muškarce, a kako na žene?

Postoji razlika kod orgazma između muškaraca i žena u pogledu aktivnosti pojedinih organa dok je sam osećaj orgazma i kod jednih i kod drugih prilično identičan.

I kod muškaraca i kod žena orgazam je vrhunac seksualnog uzbuđenja i dovodi do jako prijatnih senzacija praćenih mišićnim kontrakcijama. Kod muškaraca kontrakcije mišića su u penisu i u ejakulatornom kanalu, a kod žena su u pitanju kontrakcije uterusa i vagine. Kod oba pola aktivni su i mišići male karlice, rektuma, trbušni mišići …

Svi muškarci imaju tzv. tačku ” ejakulacione neminovnosti ” tokom seksa, posle koje se ne može pobeći od orgazma, odnosno posle čega nema ” povratka natrag “.

Kod žena ne postoji ” ejakulaciona neminovnost “. One čak mogu da ” izgube ” orgazam i to u trenutku dok ga doživljavaju.

Postoje prednosti i mane po obe strane. Za žene je teže doći do orgazma, pogotovo u trenucima isfrustriranosti, dok sa druge strane za razliku od muškaraca mogu doživljavati višestruke orazme i ne mogu biti optužene da su bile ” prebrze “.

Kod muškaraca je česta prevremena ejakulacija, kao posledica jako brzog dolaska do tačke ” ejakulacione neminovnosti “, bržeg nego što bi njihov partner to želeo. Muškarci se često žale na izuzetno jake glavobolje posle doživljaja orgazma.O tome malo više pročitajte ovde.

 

Da li orgazam može da poboljša moje zdravlje?

Orgazam svakako može poboljšati Vaše zdravlje. Za orgazam se često kaže da je kao dugme za restart na računaru. Jedna od najboljih studija urađena na ovu temu je bila studija iz 2001. godine na Univezitetu Queen u Belfastu, Irska. Naučnici sa ovog Univerziteta došli su do sledećih saznanja.

Kod osoba koje su imale minimum tri seksualna odnosa nedeljno, sa doživljajem vrhunca, smanjio se rizik od pojve moždanog i srčanog udara, konkretno kod muškaraca za neverovatnih 50%!

Sprovedena je i studija u jednoj velikoj kompaniji, gde je pokazano da zaposleni koji imaju više od tri orgazma nedeljno uzimaju manje slobodnih dana i pokazuju veću produktivnost na poslu.

Zaboravite na botoks! Parovi koji upražnjavaju seks više od tri puta nedeljno izgledaju deset godina mlađe od parova koji manje upražnjavaju seks.

Dokazano je da seks pomaže mršavljenju kao i da ubrzava metabolizam. Prosečno tokom jednog seksualnog odnosa sa vrhuncem potroši se 200KCal.

Seks pomaže da lakše i brže zaspite i deluje antidepresivno.

 

Kako poboljšati orgazam?

Što bolje poznajete svoje telo, bolje ćete poznavati i tajne svog orgazma. Žene posle 40. godine postaju opsednute problemom pronalaženja G tačke. G tačka je težak i nije jedini put da se doživi seksualna nirvana. Ženski orgazam može da se izazove na razne načine uključujući stimulaciju klitorisa, vagine ili kombinacijom oba.

U životu nailazi period problema, ali postoje načini da se ti problemi reše.

Eksperimentišite sa raznim pozicijama tokom vođenja ljubavi.

Upoznajte sve tajne vašeg partnera.

Rešite sve probleme i nesuglasice u vašoj vezi, a ako je potrebno obratite se i psihoterapeutu.

Stres, anksioznost i umor mogu biti važni faktori seksualnih problema, tako da odmarajte se i smanjite nivo stresa.

www.pregnantsuccess.com

Pomoć u odgovoru na ova pitanja:

Dr. Madeleine Castellanos

Dr. Bonnie Lynn Wright

Lisa Marie Rosati

Dr. Mehmet Oz

http://www.sharecare.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *