5 najotrovnijih biljaka na svetu

Mnoge biljke imaju lekovita svojstva i mogu biti idealna zamena za neke medikamente, ali u ovom postu sam izdvojio 5 najotrovnijih biljaka na svetu koje u vrlo malim količinama mogu imati fatalne posledice po čoveka.

Ricinus

Ricinus
Ricinus

Uglavnom se uzgaja zbog ulja ili kao ukrasna biljka. Ova biljka ima i otrovan sastojak: ricin. Nalazi se u nižim delovima biljke, a najviše ga ima u semenu. Trovanja semenom su retka, a žrtve su uglavnom deca ili manje životinje. Samo tri semenke mogu izazvati smrt kod deteta koje ih proguta. Simptomi uključuju mučninu, grčeve u želucu, povraćanje, unutrašnje krvarenje i kolaps bubrega. Mnogi ljudi pate od alergijske reakcije na prašinu iz tog semena koja se manifestuje u obliku kašlja, grčeva u mišićima i teškog disanja. Izloženost prašini najčešća je u područjima gde se  ricinus proizvodi u komercijalne svrhe.

Velebilje

Velebilje
Velebilje

Biljka sadrži otrovne spojeve atropina i skopolamina u peteljki, lišću, bobicama i korenu. Vrlo rasprostranjena biljka u našim brdskim i planinskim predelima. Biljka se raspoznaje po obliku i rasporedu listova – u svakom delu grane nalaze se po dva jajolika lista, jedan mali, a drugi veliki. Cvetovi su pojedinačni, cvetaju tokom celog leta, a plodovi su vrlo lepi. Bobica se sastoji iz više semena, sočna kiselkasto-slatka, ukusna (ali vrlo otrovna!), veličine višnje; ima tamnoljubičast sok. No dok je biljka otrovna za ljude neke životinje poput konja, zečeva i ovce mogu ih jesti.  Otrov velebilja utiče na nervni sistem, i vrši paralizu nervnih nastavaka mišića na čiji rad ne možemo uticati, poput srca, krvnih sudova i probave. Simptomi uključuju preteranu osetljivost na svetlost, glavobolje, zbunjenost i slično. Dve bobice mogu izazvati smrt deteta, dok odrasli kolabiraju ako su konzumirali svega desetak komada.

Abrus precatorius

Abrus precatorius
Abrus precatorius

Biljka ima vrlo lepe, crveno-crne semenke koje se često koriste u dekorativne svrhe.  Sadrži i otrovni sastojak abrin. Seme je opasno jedino ako se skine ovojnica. Predstavlja veću opasnost izrađivačima nakita nego onima koji je konzumiraju. Zabeleženi su mnogi slučajevi smrti kada se izrađivač nakita ubo na seme. Biljka je poreklom iz Indonezije, no rasprostranjena je širom sveta, uglavnom u tropskim u sub-tropskim područjima. Abrin je otrovniji od ricina. Manje od 3 miligrama u organizmu uzrokuje smrt. U ljudskom organizmu se veže za membrane ćelija i sprečava sintezu belančevina. Simptomi su groznica, mučnina, otežano disanje i edem pluća. Smrt obično sledi za 3 do 4 dana.

Cicuta ( Vodena kukuta )

Cicuta ( Vodena kukuta )
Cicuta ( Vodena kukuta )

Potiče iz Severne Amerike i smatra se najsmrtonosnijom biljkom na tom kontinentu. Otrov koji biljka sadrži zove se cicutoksin, a prisutan je u svim delovima, ali najviše u korenu. Često se brka s pastrnjakom, a u slučaju da je čovek konzumira u ishrani, nastaje vrlo brzo teška smrt. Otrov brzo ulazi u ćelije organizma i uzrokuje bolne grčeve, mučninu, povraćanje itd. Oni koji prežive trovanje imaju dugotrajne posledice po zdravlje, poput amnezije.

Oleander

Oleander
Oleander

Mnogi je smatraju najotrovnijom biljkom na svetu. Svi dijelovi biljke sadrže nekoliko tipova otrova. Najotrovniji su oleandrin i neriin, koji utiču na rad srca. Otrov je izuzetno snažan. Biljka je jako lepog izgleda i često služi u dekorativne svrhe.  Za razliku od drugih biljaka, oleander je otrovan i za ljude i životinje. Samo jedan progutani list može izazvati smrt deteta. Simptomi su proliv, povraćanje, jaka bol u želucu, vrtoglavica, nepravilan rad srca itd. Ako žrtva preživi prva 24 sata, šanse za izlečenje se povećavaju. Žrtvama se obično ispira želudac ili se pomoću uglja pokušava upiti otrov.

 

metro-portal.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *