Prevencija malignih oboljenja

Dugo se mislilo da je rak neizlečiva bolest sa smrtnim ishodom. Zahvaljujući napretku tokom poslednjih nekoliko decenija, danas je većina malignih bolesti izlečiva, posebno ukoliko se dijagnostikuje u ranim fazama bolesti. Uspešno lečenje malignih bolesti utemeljeno je na preventivnim merama, ranoj dijagnostici, lečenju i adekvatnoj rehabilitaciji bolesnika.

Dakle, rak se danas može sprečiti, može se lečiti i kod mnogih bolesnika i izlečiti.
U Srbiji svake godine od raka oboli oko 30 000 osoba. Kod muškaraca se najčešće radi o raku pluća, debelog creva i prostate, a kod žena najčesci su maligni tumori dojki, debelog creva, grlića materice, pluća i tela materice.

Maligne bolesti su samo u malom broju slučajeva (svega 10 %) rezultat nasleđa. Veći broj je posledica savremenog načina života (nepravilne ishrane, gojaznosti, fizičke neaktivnosti, pušenja, stresova, uzimanja alkohola) i uticaja sredine.

www.huffingtonpost.com
www.huffingtonpost.com

Mere prevencije malignih bolesti
U prevenciji malignih bolesti preporučuje se ishrana namirnicama bogatim antikancerogenim supstancama, koje sadrže sledeće naminice:

lisnato povrće (kupus, brokoli, prokelj…) – jer sadrže vitamine C i E, beta karoten, vlakna…

tamno – zeleni listovi povrća, žuti, crveni i narandžasti plodovi i korenasto povrće – (koji obiluju beta karotenom, hlorofilom) kao sto su šargarepa, bundeva, spanać, blitva, zelena salata, paprika…

koštunjavo voće i semenke (orasi, lešnici, bademi, semenke suncokreta i bundeve) – koji sadrže vitamin E, cink, selen, vlakna…

beli luk, crveni luk, praziluk koji sadrze alicin, flavonoide, selen…

pomorandža, limun, kivi, grejpfrut i drugo južno voće koji sadrze visok nivo vitamina C, beta karoten, pektine…

pasulj, grašak i ostalo mahunasto povrćekoje sadrži inhibitore proteaza i vlakna kojima se sprečava stvaranje kancerogenih materija

Za zaštitu od raka najvažniji su antioksidansi – materije koje sprečavaju razorno dejstvo slobodnih radikala. Kao najsnažniji antioksidansi se navode vitamini C i E, beta karoten, cink, selen, a njih bismo trebali dobiti iz svežeg voća i povrća. Medjutim, zbog zagadjenja spoljašnje sredine, gubitka vitamina pri skladištenju voća i povrća, virusnih i drugih infekcija, nezdravog načina života postoji velika verovatnoća da hranom ne dobijemo dovoljnu količinu antoksidansa, pa ih je potrebno uzimati u obliku tableta.

www.orlandohealthdocs.com
www.orlandohealthdocs.com

U ishrani treba izbegavati sve ono što prema medicinskim i drugim istraživanjima može direktno ili indirektno da bude povezano sa nastankom raka, a to su:

masnoće životinjskog porekla, a to su masti u svežem i suvom mesu, maslacu, masnim sirevima. Kuvanje, a pogotovo prženje masnoća stvara štetne kancerogene materije.

rizično je i prekomerno unošenje kalorija hranomako se jede previše kalorična hrana bogata šećerima i mastima, može se razviti gojaznost, a ona, dokazano, povećava rizik za nastanak nekih oblika raka.

rizično je unošenje hrane koja je dimljenana primer meso, sirevi, meso sa roštilja na drva ili ćumur, meso iz salamure, usoljena riba, prženi krompiri i druga pržena jela, suhomesnati proizvodi.

piti alkoholna pića (većina autora navodi jednu čašu vina dnevno kao dozvoljenu, čak poželjnu) -zato što alkohol oštećuje jetru, uništava potrebne proteine i vitamine.

ne piti previše mlekajer je dokazana povezanost sa povećanim rizikom od raka prostate, bubrega, dojke i materice.

Odmah prestanite da pušite i izbegavajte da boravite u ambijentu gde drugi puše!
Duvanski dim ne sadrži ni jednu korisnu supstancu a veliki broj ih je kancerogen.

Budite fizički aktivni!

Izbegavajte izloženost suncu u periodu od 11h do 17 h!
Ako je to neophodno zaštitite se sunčanim naočarima, kačketom ili šeširom a otkrivene delove tela namažite sredstvom za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30.

 

* Bel Medic – Vodič za očuvanje zdravlja

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *