Verovali ili ne, dron ne služi samo za gluposti. Ima izuzetno bitnu ulogu u medicini!

Najgori mogući scenario: Sedite u restoranu sa prijateljima, večerate, pijete vino. Svako doživi dan kada smrt makar pokuša da pokuca na vrata. Jedan od gostiju doživljava jak srčani udar, pada na zemlju i ostaje bez pulsa.

Mala je verovatnoća da će ta osoba preživeti, pogotovo ako u blizini nema defibrilatora.

I onda kao u filmovima naučne fantastike, nešto se pojavljuje na nebu i doleće “LETEĆI DEFIBRILATOR” !

Godišnje, u zemljama Evropske unije, 800 000 ljudi doživi srčani udar, a preživi svega 8% ljudi. Stručnjaci navode da je glavni razlog tako malog procenta preživelih vreme koje protekne od momenta nastanka srčanog udara, do trenutka kada se pacijentu ukaže pomoć. Taj period u proseku iznosi oko 10min, što se ispostavlja kao izuzetno dugačak period. Medicinski dron za hitne slučajeve može da preveze defibrilator do pacijenta u krugu od 12 kvadratnih kilometara u roku od jednog minuta! To povećava šanse za preživljavanje sa 8% na neverovatnih 80%!desktop-1414626908

Preko drona se uspostavlja veza sa operaterima. U sebi sadrži GPS uređaj, tako da je u mogućnosti da locira pacijenta za svega nekoliko sekundi. Na sebi ima web kameru i zvučnike preko koga operater objašnjava osobi koja pruža prvu pomoć šta da uradi korak po korak.

Cena ovog drona iznosi 19 000$, a trenutno se koristi samo u Amsterdamu.

viralnova.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *