Humus – recept sa istoka ( namaz od leblebija )

Humus, specijalitet od leblebija, postaje već prilično poznat i kod nas. Manje su poznate zdravstvene dobrobiti ove jednostavne i ukusne namirnice. Evo zašto je zdrav i kako se pravi…
U sastav humusa, pored leblebija, ulaze svež beli luk, susamova pasta i sveže ceđen sok od limuna, tako da on sadrži niz vitamina i minerala značajnih za zdravu ishranu.shutterstock_92621053

Glavni sastojak humusa je leblebija. Kao i većina mahunarki, sadrži dosta biljnih vlakana za koje se smatra da pomažu normalizaciji masnoća u krvi. Jedno nedavno proučavanje je pokazalo da leblebije, čak za samo nedelju dana konzumacije, doprinose poboljšanju nivoa šećera u krvi i lučenja insulina kod učesnika ispitivanja! Redovna konzumacija samo trećine šolje leblebija nedeljno dovoljna je da bi se dobio ovaj povoljan efekat.
Oko 60 do 75% vlakana koja se nalaza u leblebijama su nerastvorljiva vlakna, a nedavna proučavanja su pokazala da bakterije iz debelog creva mogu da metabolišu vlakna iz leblebija i da proizvedu relativno velike količine kratkolančanih masnih kiselina. Te masne kiseline hrane ćelije unutrašnjeg zida creva. Zbog toga što zadovoljavaju energetske potrebe crevnih ćelija, masne kiseline stvorene od vlakana leblebija pomažu da se smanji rizik od problema sa debelim crevom, uključujući i rak debelog creva.

hummus
hummus

Jedna šolja leblebija sadrži sledeće hranljive sastojke: molibden (164% preporučene dnevne vrednosti – pdv), mangan (86 % pdv), folate (71% pdv) biljna vlakna (50% pdv), triptofan (44% pdv), proteine (29% pdv), bakar (29% pdv), fosfor (28% pdv) i gvožđe (26% pdv)

Recept za humus
Za 8 porcija, potrebno vam je:
3 čena belog luka, oljuštena
2 kašičice morske doli
1/2 kg suvih leblebija
3 supene kašike susamove paste
3 supene kašike limunovog soka
1 supena kašika meda
2 supene kašike čiste vode
1/4 šolja kvalitetnog maslinovog ulja
1 kašika svežeg, ili kašičica sušenog ruzmarina

Priprema:
Sipajte u blender leblebije, beli luk, morsku so, susamovu pastu, sok od limuna, med, vodu i dve supene kašike ulja. Miksajte dok se ne dobije homogena masa. Naspite u posudu od pola litra.

Pospite ruzmarinom odozgo i naprskajte dvema kašikama maslinovog ulja.
Ukoliko ne konzumirate odmah, stavite u frižider do upotrebe.

NAPOMENA: Ukoliko nemate vremena da ga sami pravite, kvalitetan humus domaćiih proizvođača se može nabaviti u većini prodavnica zdrave hrane.

izvor: zdravahrana.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *