Misao Okgawa, Japan, 131 godina

Saveti najstarijih ljudi na svetu kako živeti duže

Trenutno, na našoj planeti živi samo pet osoba koje se mogu pohvaliti da su živele u 19. 20. i 21. veku. Ovih pet bakica koje su najstariji stanovnici na svetu i dalje izgledaju jako pozitivno i aktivno. U SAD su izmislili novi naziv za osobe koje žive ovako dugo, a u prevodu na naš jezik bi zvučalo kao “supervekovni ljudi” (supercentenarian).

Misao Okgawa, Japan, 131 godina
Misao Okawa, Japan, 112 godina

Misao Okawa je najstarija osoba na našoj planeti. Muž joj je umro 1931. i udovica je 83 godine! Udala se 1919. godine i ima troje dece. Dvoje dece su još uvek živi i ušli su u devetu deceniju života. Misao ima 4 unuka i 6 praunuka. Ona smatra da su vežbe pomogle da poživi toliko dugo. U 102. godini života mogla je da radi čučnjeve bez problema i da se sama brine o sebi. ” Jedite i spavajte dosta i živećete dugo”, kaže Misao Okawa.

Gertrude Weaver iz SAD, jul 4, 1898, godina 116
Gertrude Weaver iz SAD, jul 4, 1898, godina 116

Gertrude Weaver je druga najstarija obosa na planeti, i najstarija osoba u SAD-u. Njeni roditelji bili su baštovani iz Arkanzasa koji su preživeli građanski rat. Rođena je 1915. godine, ima četvoro dece od kojih je danas živo samo jedno. Živi u staračkom domu, obožava manikir i voli da čita Bibliju. Provodi dosta vremena sa svojom praunukom koja ima 78 godina. Ona kaže da je njena posvećenost religiji uslovila da ona živi tako dugo. U religiji je pronašla mir i utočište tokom teških dana. Na pitanje šta je pravi ključ dugačkog života, ona odgovara: “Ljubaznost!”. ” Budite ljubazni prema drugim ljudima i ponašajte se prema njima onako kako biste želeli da se oni ponašaju prema vama.”

Jralean Talley iz SAD., may 23, 1899, godina 115
Jralean Talley iz SAD., may 23, 1899, godina 115

Jeralean Talley je odrasla u Džordžiji sakupljajući kikiriki i pamuk, ali pošto je stalno sanjala o boljem životu preselila se u veći grad gde se udala i ima jednu ćerku. Godine 1988. njen muž je umro u 95. godini života. Danas živi sa svojom ćerkom i pokušava da ostane aktivna koliko je to god moguće. U 105. godini je kosila travnjak, išla je u kuglanu sa 104 godine, a sa 114 je išla na pecanje i upecala 7 manjih primeraka riba.

Susannah Mushatt Jones iz SAD, jul 6, 1899, godina 115
Susannah Mushatt Jones iz SAD, jul 6, 1899, godina 115

Susannah Mushatt rođena je u Alabami kao najstarija od jedanaestoro dece. Njeni roditelji su bili američki robovi dovedeni iz Afrike. Želela je da napravi nešto od svog života i tako se upisala u školu, a tokom dvadesetih godina prošlog veka se preselila u Harlem, Nju Jork. Osnovala je Calhon Club, koji predstavlja stipendijski program za Afro – Amerikance koji žele da upišu koledž. Udavala se samo jednom tokom tridesetih godina prošlog veka i nema dece, ali ima oko 100 rođaka. Smatra da je tajna dugačkog života ta što se nije više udavala, što je živela jednostavan, zdrav život i što je puno spavala ( oko 10 sati svakog dana ).

Emma Morano iz Italije, novembar 29, 1899, godina 115
Emma Morano iz Italije, novembar 29, 1899, godina 115

Emma Morano je najstarija žena u Evropi. Apsolutno se brine sama o sebi, a poseduje i jako dobru genetiku, njena sestra ima 102 godine. Ona se razvela od svog muža 1938. godine posle smrti njenog jedinog šestomesečnog deteta. Bila je zaposlena u jednoj fabrici, a kasnije je radila kao kuvarica u jednoj školi. U penziji je još od svoje 75. godine života. Ona smatra da je njena tajna dugačkog života u navici koju je postavila sama sebi kada je u pitanju ishrana. Svaki dan po jedno jaje i čašica lokalne rakije, takođe napominje da je spavala i po 11 sati dnevno. Kaže da je uvek optimistički gledala u budućnost.

Kada sumiramo šta je svaka od ovih bakica rekla, dolazimo do sledećeg zaključka: sve su spavale dovoljno, bile stalno aktivne i stalno vežbale i hranile se onako kako su želele. Naravno stres je bio maksimalno eliminisan. 

Ovom prilikom treba pomenuti i Bernic Madigan koja je umrla 3. januara ove godine u 115. godini života. Bila je politički aktivna, nije imala dece, nije imala stresnih situacija i imala je naviku da pojede jednu supenu kašiku prirodnog meda svaki dan.

izvor: viralnova.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *