Šta jede Novak Đoković?

“Jeo sam kao Srbin (i kao Amerikanac) puno italijanske hrane poput pice, testenina, mnogo hleba, teške mesne obroke po nekoliko puta dnevno. Za vreme mečeva uzimao bih čokoladicu ili neki slatkiš, misleći da će mi to pomoći da održim energiju.

Nisam shvatao da takva ishrana uzrokuje upale. Telo je reagovalo na hranu koja mu ne odgovara i slalo signale, kaže Novak Đoković

Naime, pre par godina, Novak Đoković je otkrio da je osetljiv na gluten – protein koji se nalazi u pšenici.
– Od trinaeste godine sam se stalno osećao naduto, posebno noću. Budio bih se i ustajao umoran. Imao sam alergije i u dane kada je velika vlaga, a u vreme cvetanja biljaka to bi se posebno pogoršalo. Međutim, to što mi se događalo bilo je jako čudno. Napad astme dođe na početku vežbanja, i ne javlja se tokom trosatnog meča. Ali za vreme velikih mečeva, protiv najboljih igrača, držao bih se nekoliko prvih setova i onda bi došla kriza – napisao je Đoković u svojoj knjizi.
Trebalo mu je, piše, vremena da shvati da to ponašanje nije hipohondrija, ni ponašanje asmatičara, ni sportiste koji se povlači kad meč postane težak.
– Ja sam samo bio čovek koji se pogrešno hranio. Ko bi rekao da će najgori trenutak u mojoj karijeri (teška kriza za vreme meča na Australian Openu 2010) na kraju ispasti najsretniji? – napisao je Đoković.
Gledajući baš taj meč preko televizije, kada je Đoković zamalo kolabirao (što je pripisivano astmi), nutricionista dr Igor Četojević je postavio dijagnozu, odnosno pretpostavio da bi problem mogla da bude hrana.

– Pogodio je da su moji problemi sa disanjem bili uzrokovani disbalansom u sistemu za varenje – navodi Đoković i opisuje kako ga je dr Četojević podvrgnuo testu, i ističe da su njegove sumnje kasnije potvrdili i hemijski testovi, koji su pokazali veliku netoleranciju na žitarice i mlečne proizvode.
Đoković je posle toga započeo bezglutensku dijetu u trajanju od dve nedelje, što je rezultiralo odličnim psiho-fizičkim stanjem, brojnim osvojenim titulama i prvim mestom na svetskoj ATP listi.

 

– Prvo što uradim kad ustanem je da popijem čašu mlake vode. Potom, odmah ujutro, pojedem dve kašičice meda – napisao je Đoković.
On jede manuka med sa Novog Zelanda. Umesto hleba, pasti i palačinki počeo je da jede pahuljice i ostalu hranu bez glutena, a izbegava i mleko i mlečne proizvode, ne pije alkohol za vreme turnira, spava osam sati dnevno, meditira, bavi se jogom…Novak-Djokovic-was-once-again-the-King-of-Indian-Wells-as-he-clinched-the-BNP-Paribas-Open-title

Đoković je iz ishrane izbacio i kofein, osim što pred meč pojede energetski gel koji sadrži ovu suptancu. Jede i dosta avokada, putera od indijskog oraha i unosi vrlo malo šećera.

Pošto je prestao da jede proizvode sa glutenom, Novak Đoković je izgubio i nekoliko kilograma.
– Nakon što sam, na predlog lekara, uveo bezglutensku dijetu, izlečio sam se od alergija, nestala je astma, a strahove i sumnje u meni zamenilo je samopouzdanje. U poslednje tri godine nisam imao ozbiljniju prehladu – kaže Đoković.
U svojoj knjizi on „izaziva” čitaoce da probaju način ishrane koji i on primenjuje, a u njoj se mogu naći i jelovnici i recepti koji se lako pripremaju.
– Počnite sa izbacivanjem glutena na dve nedelje. Posle toga kreće borba sa šećerom i mlečnim proizvodima, takođe, na dve nedelje, i videćete kako ćete se osećati. Promena ishrane nije jedino što treba učiniti. Trebalo bi da naučite da menjate način na koji jedete. Naučite da uskladite hranu sa potrebama vašeg tela, dajući mu tačno ono šta treba i kad treba. Postaćete opušteniji, koncentrisaniji – piše Đoković.

Šta je zapravo gluten, gde se nalazi, i kako može da utiče na one koji su intolerantni na njega?

Primarijus dr Ljubomir Pfaf, specijalista za ishranu, objašnjava da glutena ima u pšenici i pšeničnim proizvodima, ražu, ječmu i manje u ovsu.
– Iz ishrane treba izbaciti pšenicu, odnosno pšenične proizvode zameniti kukuruznim ili onima od pirinča. U slučaju Novaka Đokovića, mislim da se ne radi samo o ishrani već o celokupnom načinu života – kaže dr Pfaf.
Prema njegovim rečima, osobe sa intolerancijom na gluten koje jedu kukuruzne proizvode treba da imaju na umu da kukuruz ima veću energetsku vrednost od pšenice, zbog čega bi trebalo pojačati fizičke aktivnosti.

Prof. dr Branko Jakovljević sa Instituta za higijenu Medicinskog fakulteta u Beogradu objašnjava da ljudi koji imaju intoleranciju na gluten različito reaguju. U proseku, jedan od 50 ljudi ima neku vrstu intolerancije, ali najčešće to ne znaju ili je tek kasnije otkriju, jer su simptomi nejasni pa se problem ne prepozna odmah. To je, kaže dr Jakovljević, bio slučaj i sa Novakom Đokovićem.
– Čak se dešava da se intolerancija na gluten javlja i u starijoj dobi, kada se kod ljudi u nekom trenutku razvije nekakva sklonost ili se dogodi neka infekcija na digestivnom traktu, ali ona isto tako vrlo spontano zna i da prođe. Međutim, kod onih koji imaju ozbiljan problem sa celijakijom, sve je mnogo komplikovanije. Ipak, kada je u pitanju ovaj poremećaj, simptomi se jako rano javljaju i ona se brzo otkriva – objašnjava dr Jakovljević.
Za osobe koje su intolerantne na gluten, dijeta bi bila da izbegavaju sve namirnice koje ga imaju i da umesto njih koriste, na primer, kukuruz, pirinač, heljdu, susam, mak, krompir, krompirov skrob… Međutim, za one koji imaju celijakiju nevolja je u tome što su maltene sve namirnice sa glutenom.

NOVAKOV JELOVNIK
– Pije mlaku vodu, ceo dan u velikim količinama
– Jede manuka med
– Ne jede pšenično brašno i proizvode koji ga sadrže
– Izbegava mleko i mlečne proizvode
– Ne pije alkohol za vreme turnira
– Izbacio je šećere iz ishrane
– Ne jede pohovano i jela spremljena u dubokoj masnoći
– Jede lagana, nemasna mesa
– Jede grilovano
– Jede sveže voće i povrće
– Jede testeninu, ali od pirinča i kukuruza

izvor:

Večernje Novosti

Knjiga “Serviraj za pobedu” – Novak Đoković

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *