Stevija – prirodni zaslađivač

U svim zaslađivačima jedno je zajedničko: svi su slatki. Razlika je u tome da je svaki sladak na drugačiji način. Na primer uporedimo ukus meda i šećerne trske ili ukus sirupa od javora sa fruktozom. Ukus i slatkoća im se razlikuje. Drugačije se doziraju, drugačiji im je sastav kalorija, dobijamo drugačije ukuse kada ih umešamo u hranu, piće. Tako je i sa stevijom.

Stevija je jedna južno-američka lekovita biljka koja je pirodno slatka. Ekstrakte biljke (sirupe, tablete) i njene osušene listove koriste širom sveta za zaslađivanje i za tretman stomačnih tegoba. Ekstrakti su od 30 do 250 puta slađi od šećerne trske.

U azijskim državama je Stevija već decenijama priznata i poznata.

Koriste je za zaslađivanje pića, žvaka bez šećera, jogurta, povrća, kiseliša, osušenih morskih plodova…

Prednost Stevije u odnosu na ostale zaslađivače je da ne sadrži kalorije i ugljene hidrate, nula joj je glikemijski indeks i njeni molekuli se ne raspadaju do otp. 200 stepeni i zato hrana ne gubi sladak ukus tokom pravljenja kolača ili tokom kuvanja.

Fresh Stevia Rebaudiana and sugar in a spoon
Fresh Stevia Rebaudiana and sugar in a spoon

Kada prvi put koristite Steviju svakako testirajte slatkoću ekstrakta. Upoznajte joj ukus i napravite sa njom npr. limunadu. Ovo je najlakši način korišćenja i možete lako steći dobro iskustvo.

Nekima je na početku neobičan ukus Stevije i ukus koji ostaje nakon korišćenja. Isprobajte je u kombinaciji sa drugim zaslađivačima (medom, sirupom od javora, sirupom od kukuruza …). Stevijin ukus neće dominirati ako ga koristite sa drugim zaslađivačima, ali povećava slatkoću pića i hrane. Vremenom smanjujte količinu dodavanja drugih zaslađivača i ubrzo ćete moći da ih ostavite i koristite samo Steviju za zaslađivanje.

Zašto je Stevija dobra?

Za slatkost ekstrakta je odgovoran steviol-glikozid, lako se vari i zbog toga sadrži malo kalorija. I oni koji imaju šećernu bolest mogu da je konzumiraju. Korisna je, po nekim danskim i brazilskim znanjima, za one koji imaju dijabetes 2 tipa, smanjuje zavisnost od inzulina, koriguje nivo inzulina. Druga znanja kažu da pomaže kod krvnog pritiska, pankreasa. Sadrži i neke minerale kao što su A i C vitamini, cink, rutin, magnezijum,gvožđe…

Njeno korišćenje ne stvara karijes, već decenijama od kada se koristi Stevija nije zabeležena nijedna kontraindikcija.

Hipoglikemija (nizak nivo šećera)

Naučna istraživanja su dokazala da Stevija kontroliše nivo šećera u krvi, pomaže u radu slezine i jetre.

Visok krvi pritisak

Po svedočenju naučnih istraživanja Stevija pomaže kod regulisanja visokog krvnog pritiska.

Upale

Stevija sprečava razmnožavanje štetnih bakterija i virusa, tako da je pogodna protiv nazeba, povišene temperature i infekcije usta.

Kožne bolesti

U Paragvaju su guarani indijanci, još pre više stotinak godina, koristili sok dobijen iz Stevije za  brže zarastanje rana. Jedna od interesantnih osobina mu je da pomaže u sprečavanju dobijanja ožiljka. Koristi se još protiv dermatitisa, ekcema, seboreje. Zbog uticaja na regenraciju kože koristi se i u kozmetičke svrhe.

Varenje

Stevija korišćena u obliku čaja efektivno potpomaže varenje i može takođe da pomogne kod stomačnih oboljenja.

izvor: stevia.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *