Project Description

Porodična psihoterapija

Sistemska porodična psihoterapija ima mnoštvo teorijskih radova i sistema iz kojih je nastala. Njena suština je da porodicu shvata kao dinamičan otvoreni sistem čiji obrasci su ipak relativno stabilni i predvidljivi. Ovi porodični obrasci su odgovorni i za održavanje porodične disfunkcionalnosti , ali i simptoma pojedinih članova (koji imaju svoju funkciju u održavanju porodične ravnoteže). Ovaj pristup je, dakle, fokusiran na analizu tih obrazaca porodičnih interakcija koji održavaju disfunkcionalnost i simptom, kao i na njihovo menjanje.

Da bi došlo do promene u porodičnim odnosima (koja je neophodna za oslobađanje od simptoma), potrebno je da se ovi obrasci izmene i prilagode za uvođenje novih ponašanja i transformisanih obrazaca porodičnih odnosa. Za to se koriste brojne tehnike koje uključuju odigravanje, igranje uloga, analizu porodične istorije itd.

Može se reći da cilj ove terapije nije toliko postizanje uvida o tome zašto neko nešto čini, koliko navođenje i ohrabrivanje članova porodice da nešto drugačije rade – dakle da promene ponašanje. Promena obrazaca ponašanja u porodici će tako dovesti i do promene emocionalnih doživljaja, a nova, funkcionalna ravnoteža i do oslobađanja od simptoma koji više neće biti u funkciji održanja starih obrazaca te postaju „nepotrebni“.

POGLEDAJTE VIŠE O PSIHOTERAPIJSKIM TEHNIKAMA KOJE KORISTIM

PSIHOTERAPIJSKE TEHNIKE

POGLEDAJTE SVE TERAPIJSKE TEHNIKE

POGLEDAJTE VIŠE O PSIHOTERAPIJSKIM TEHNIKAMA KOJE KORISTIM

PSIHOTERAPIJSKE TEHNIKE

POGLEDAJTE SVE TERAPIJSKE TEHNIKE

Kontaktirajte me

Uvek sam tu za Vas. Iskoristite neki od kontakt metoda ispod i javite mi se da porazgovaramo.

dr Marko Jovašević

Savetodavni psihoterapeut
+381 64 8705633
Hvala Vam na poruci. Uskoro ću Vam se javiti.
Došlo je do greške prilikom slanja Vaše poruke. Molim Vas pokušajte ponovo ili mi pišite na marko.jovasevic22@gmail.com