Emocionalno stanje

Održavanje zdravog emocionalnog života je ključ za održavanje opšteg zdravog života svake individue. Ključ predstavlja smanjenje nivoa stresa na minimum, umeće odlaganja žustrih i koleričkih reakcija, meditacija, prosečno osam sati sna u toku dana … Ako duži period ne uspevate sami da se izborite sa ovim problemima, ono što radi sav kulturan i civilizovan svet u tim trenucima,  je traženje pomoći od stručnog lica psihijatra ili psihoterapeuta.

Intelektualno stanje

Pod intelektualnim stanjem se podrazumeva stalno učenje i usavršavanje novih i inovativnih stvari. Budite što više kreativni i pokrenite otkrivene ili otkrijte skrivene talente. Čitajte knjige koje vas ispunjavaju i inspirišu i klonite se politike, tračeva i rijalitija.

Fizičko stanje

Pod fizičkim stanjem se podrazumeva fizička aktivnost, pravilna i zdrava ishrana, redovan san, odlaganje stresnih reakcija, redovne preventivne preglede kod lekara i stmatologa i uredan seksualni život.

Društveno stanje

Jaka i pozitivna veza sa najbližima, familijom i najboljim prijateljima je jedan od ključnih faktora za opšte dobro stanje svake individue.

Stanje okruženja

Stanje okruženja bi kao definicija moglo da se svede na našu dobro poznatu izreku „Deluj lokalno, misli globalno“. Od raspremanja svoje sobe, kuće, odvajanja i klasifikovanja đubreta do čišćenja svog dvorišta ili kvarta jedan je od ključnih faktora za opšte zdravlje vas i vaše okoline.

Finansijsko stanje

Finansijsko stanje predstavlja tu finansijsku moć da trenutno pristojno živite, ali i da imate mogućnost da makar mali deo svog novca ulažete u neku vrstu zdravstvenog osiguranja koje će vas pokriti u nekom periodu u budućnosti kada vam i ako vam zatreba. Planirajte troskove, vodite kucni budžet i ne trošite novac na nebitne sitnice.

Duhovno stanje

Duhovno stanje predstavlja proces u kome pronalazite sebe, svoj unutrašnji mir, prave vrednosti i etičke principe koji vas čine boljim i zdravijim čovekom. Duhovni mir je individualna stvar i ne mora biti usko povezan sa religijom. Citiraću nepoznatog autora: „Bolje je sedeti u čamcu, pecati i misliti na Boga, nego sedeti u crkvi i razmišljati o pecanju“.

 

Za više informacija o ovom tekstu i za savete možete se obratiti direktno putem mail-a:  dr.spec.marko.jovasevic@gmail.com