Anđelina Džoli podvrgla se operaciji odstranjivanja obe dojke, iako je bila zdrava, pošto je otkrila da nosi opaki BRCA1 gen koji se smatra jednim od direktnih uzročnika karcinoma dojke. Glumica je saznala da su joj šanse da oboli 87%.

www.98fm.com

www.98fm.com

Žene u Srbiji ne mogu da se testiraju na ovaj gen poslednjih šest meseci jer je jedini aparat ove vrste u Srbiji u kvaru.

U Srbiji ovu opaku bolest godišnje dobije 4.000 žena, a od nje umre čak 1.600 žena. Prema podacima Ministarstva zdravlja, od 186 zemalja sveta, Srbija je po smrtnosti od ovog karcinoma na 11. mestu, a po učestalosti na 36. Rak dojke vodeći je uzrok smrtnosti među ženama između 40 i 55 godina, kad se najčešće i dijagnostikuje, a stopa smrtnosti u odnosu na prethodnih 20 godina porasla je čak četiri puta.

Ova bolest je u porastu u svim delovima sveta, a od nje sve češće obolevaju mlade žene. Istraživanja pokazuju da će svaka osma žena za svoj životni vek oboleti od raka dojke.

Jako je teško saopštiti nekome da ima karcinom npr. jajnika, dojke, grlića materice … mnogo teže nego mu reći da nosi gen koji može mutirati i dovesti do pojave karcinoma. Pola miliona žena u Sjedinjenim Američkim Državama ima BRCA gen, ali je samo 4% njih svesno toga. Drugim rečima 96% žena koje imaju jako visok rizik za pojavu karcinoma dojke ili jajnika to uopšte i ne zna. Porediti Srbiju sa ovom situacijom  nema smisla, jer je sam podatak da se kod nas godišnje samo 30 osoba podvrgne ovom testiranju mizeran.

www.cherrylimeboutique.com

www.cherrylimeboutique.com

Žene sa mutacijom BRCA gena imaju 87% šanse da obole od karcinoma dojke. Jedan od dva moguća izbora je mastektomija ili hirurški uklanjanje obe dojke uz rekonstrukciju što je učinila i poznata glumica Anđelina Džoli. Druga mogućnost je da se vrše redovni pregledi mamografom ili magnetnom rezonancom već od 25. godine života.

Žene sa mutacijom BRCA gena imaju 44% rizik da obole od karcinoma jajnika za razliku od ostatka populacije kod kojih je rizik 1,4%. Zato se većina žena, sa ovim mutacijama, posle porođaja odlučuje na hirurško uklanjanje oba jajnika.[youtube width=“325″ height=“244″]http://www.youtube.com/watch?v=QAh-OpwQdbs[/youtube]

Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke, Budimo Zajedno
www.budimozajedno.rs

Jedna zanimljivost – Koz razne studije dokazano je da korišćenje kontraceptivnih pilula pet ili više godina smanjuje rizik od pojave karcinoma jajnika za čak 60%. Farmaceutske kompanije zaradile su milione dolara kroz reklame u kojima se govori o pozitivnom dejstvu kontraceptivnih pilula na akne, a niti u jednoj reklami nisu pomenuli gore iznetu činjenicu.

Jedan od prethodnih postova sadrži infografik o samostalnom pregledu dojki kao još jednom vidu prevencije. Infografik mozete preuzeti ovde.

 

 

www.doctoroz.com

http://webmedicina.org