Aspiracija (udisanje) stranog tela može rezultirati širokim spektrom simptoma, od minimalnih, često neprimećenih do prestanka disanja, pa čak i smrti. Za takve pacijente potrebne su hitne intervencije.

Postoji nekoliko grupa ugroženih.

– Deca u uzrastu 1-3 godine su delimično rizični zbog njihove povećane samostalnosti, smanjenja roditeljske kontrole kako postaju veći, zbog njihove sve veće aktivnosti, znatiželje i  učestale povezanosti ruku i usta. Manji objekti, kao kikiriki npr. mogu se lako udahnuti i završiti u disajnim putevima kod dece.

– Stariji pacijenti, posebno oni koji imaju neurološke poremećaje i smanjene reflekse zbog alkohola, moždanog udara, parkinsonizma, traume i demencije takođe imaju povećani rizik od aspiracije, i to bilo kojeg objekta: hrane, ali i želudačnog sadržaja.

– Treća kategorija osoba sa povećanim rizikom su oni kod koji prestaje dejstvo anestezije, delimično kod zubnih operacija ili hitne intubacije.

Dijagnoza se često u početku previdi,a naročito kod dece. Aspirirano strano telo se najčešće pronalazi u desnoj grani bronha i u gornjem delu traheje. Može se naći i u svim delovima, uključujući i gornje delove pluća, iako je tu ređe.

U Americi, kikiriki je najčešće aspirirani materijal kod dece, a zatim slede ostali organski materijali kao što su semenke suncokreta, delovi povrća, lešnici. U drugim zemljama sveta najčešća je hrana, koja se razlikuje od kulture do kulture. Kod odraslih to je, povrće, meso i kosti, a slede ih medicinska i stomatološka pomagala. Aspiracija zuba se često može videti nakon traume.

Fatalni završeci su većinom kod dece u dobi od 1 – do 3 godine, a najčešći uzrok smrti je aspiracija sitne igračke. Hrana koja je u Americi odgovorna za najveći broj smrti je hot dog, zatim bombone, orasi i grožđe. Ukupna smrtnost kod udisanja stranog tela u dušnik je oko 1%.

Kada posumnjati na strano telo u traheji?

Kod odraslih aspiracija se dogodi kod gušenja tokom jela ili ako drže strano telo u ustima. Takođe i kod poremećaja disanja uzrokovanih sedacijom pod uticajem droge, alkohola, ili nakon traume u predelu lica.

Sumnja na aspiraciju kod dece povećava se kada dolazi do iznenadnih, ponavljajućih napada kašlja, nakon perioda bez nadzora, gušenja pri obroku (naročito ako starije dete hrani mlađe), gušenje ili kašalj kada je u blizini deteta mali predmet ili komad hrane (naročito kikiriki i slično).

Što se tiče simptoma, gušenje ili kašalj su prisutni u 95% pacijenata sa aspiracijom stranog tela u dušnik. Uobičajeno je prisutan i stridor kod stranog tela u gornjim disajnim putevima ili gornjem delu dušnika. Mogu se prezentovati i kao pogoršanje disanja, upala pluća ili edem pluća.

Kod dece je klinička slika slična, oko 50% ima stridor pri inspirijumu («zviždanje» kod udisaja) ili pri ekspirijumu («zviždanje» kod izdisaja »), sa produženim vremenom izdisaja. Takođe se javljaju i ubrzano disanje, širenje nozdrva, uvlačenje interkostalnih prostora (prostori između rebara), a retko se javlja cijanoza (plava boja kože i sluznica, uzrokovana izrazito smanjenim dotokom kiseonika). Ova situacija zahteva hitnu intervenciju!

Prva pomoć kod sumnje na strano telo?

– Ako osoba kašlje, ima stridor (čujno «zviždanje» pri disanju) ili otežano, ali održano disanje, treba nazvati Hitnu pomoć i što pre je uputiti u medicinski centar.
– Ako je disajni put sasvim zatvoren i osoba ne diše, treba pokušati sa izvođenjem Hajmlihovog manevra, udarom na leđa, potiskom na stomak ili pritiscima na grudni koš. Primena svake od tih metoda zavisi od starosti pacijenta.

Hajmlihov manevar se izvodi samo kod potpunog začepljenja disajnog puta koje je naglo nastalo. To je manevar kojim se zbog naglog povišenja pritiska (kao kod kašlja) strano telo izbacuje iz disajnog puta.

– Kod osobe koja sedi ili stoji izvodi se tako da stanete iza leđa osobi koja se guši i obuhvatite je rukama tako da stisnutu šaku u pesnicu stavite na gornji deo stomaka između pupka i grudne kosti i da snažno i brzo pritisnete prema unutra i nagore. Postupak se može ponoviti više puta (dok se ne uspe izbaciti strano telo ili dok se osoba ne onesvesti – tada je potrebno sprovoditi standardne mere reanimacije).

– Kod osobe koja leži na leđima dlanovi se polože na gornji deo stomaka između pupka i grudne kosti i brzo i snažno se pritisne, kod neuspeha može se ponoviti još 60-100 puta.

– Kod žena u odmakloj trudnoći i pastoznijih osoba gde se stomak ne može obuhvatiti rukama, pritisak se izvodi na gornji deo grudne kosti i tri poprečna prsta iznad vrha.

– Ako ste sami, kao mera samopomoći izvodi se tako da snažno pritisnete sopstvenim rukama na sam stomak ili se telo prebaci preko nekog tvrdog predmeta (npr stola, stolice).

– Kod dece od 1 do 8 godina postupak je isti kao i kod odraslih samo što se izvodi jednom rukom.

– Kod odojčadi (deca do navršene prve godine života) se ne sprovodi Heimlichov zahvat nego se dete položi potrbuške na podlakticu odrasle osobe tako da glava leži na dlanu i usmerena je prema dole, a drugim dlanom se udari 4 puta po leđima, između lopatica.
Ako se strano telo ne ukloni na taj način, odojče se okrene na leđa i pritisne se s dva prsta na sredinu grudne kosti. Postupci se ponavljaju dok se ne ukloni strano telo.

Vađenje stranog tela prstima izvodi se samo ako je VIDLjIVO!

– Kod pokušaja vađenja stranog tela prstima glava treba biti zabačena unazad, jednom rukom se uhvati donja vilica zajedno sa jezikom i povlači se prema gore. Pogledajte pažljivo i ako VIDITE strano telo (npr komad hrane koji viri iz grkljana) pokušajte da ga dohvatite kažiprstom i palcem ili samo kažiprstom. NIKADA NE POKUŠAVAJTE dohvatiti STRANO TELO NA SLEPO jer će te ga najverovatnije ugurati još dublje.
– Ako osoba nije pri svesti odmah treba pogledati da li je strano telo vidljivo u usnoj duplji (ako jeste odmah ga izvaditi na opisani način) i odmah početi sa merama oživljavanja (veštačko disanje i masaža srca).
– Kod dece do godinu dana ne savetuje se prstima vaditi strano telo (teško je vidljivo, a i mali je prostor usne duplje) jer je najverovatnije da će se samo ugurati još dublje.

Po sličnom metodu možete postupiti i ako Vam se guši kućni ljubimac ( kao na slici )

Za više informacija o ovom tekstu i za savete možete se obratiti direktno putem mail-a:  dr.spec.marko.jovasevic@gmail.com

centarzdravlja.rs

 

Published On: 29 јануара, 2014 / Categories: Prevencija, Zdravlje / 4 Comments /

Prijava za newsletter

Pretplatite se na moj newsletter i redovno dobijajte novosti o psihoterapiji

Unesite Vašu email adresu u polje iznad i prijavite se na newsletter.

Slične vesti