Ono što je mene najviše zanimalo tokom gledanja serije „Igra prestola“ i ono što me je održavalo u gledanju serije je konstantna psihološka analiza likova koju sam pratio, a koja je izuzetno šarenolika.

Trudio sam se da što manje „spojlerišem“, tj. otkrivam detalje serije zbog onih ljudi koji nisu gledali, tako da skoro svi mogu da pročitaju ovaj tekst, bez obzira da li su gledali seriju ili ne.

Ramsay Bolton - HBO

Ramsay Bolton – HBO

Ramsay Bolton koga je maestralno odglumio Iwan Rheon najpribližnije ima seksualno sadistički poremećaj (F65.8), sadistički poremećaj ličnosti (F60.9), antisocijalni poremećaj ličnosti – psihopatija (F60.9).

Vrlo je verovatno da Ramsy Bolton poseduje i niz drugih poremećaja osim ovih, najočiglednije nabrojanih. Sa psihopatološke strane, on je možda i najkompleksniji i najproblematičniji lik u seriji. On oseća izvanrednu dozu zadovoljstva u trenutcima kada muči drugu osobu ili posmatra mučenje. Pri tom, njegovi sadistički ispadi mu ne donose nikakve benefite, osim uživanja. Anti-socijalni, tj. psihopatski poremećaji ličnosti su usko povezani sa čestim sadističkim ispadima, a posebnu podkategoriju čini seksualni sadizam.

Ako posmatramo transgeneracijski ovaj njegov problem, dolazimo do njegovog oca Roosea Boltona koji je takođe ispoljavao niz psihopatskih poremećaja pogotovo u periodu dok se Ramsay nije ni rodio. Uz sve to, treba uključiti i Ramsyevo teško detinjstvo i etiketa „kopileta“ koju je dobio samim rođenjem, a koja je u seriji prihvaćena kao jedno od najvećih prokletstava.

Joffrey Baratheon

Joffrey Baratheon – HBO

Joffrey Baratheon, lik kojim je mladi glumac Jack Gleeson vrlo verovatno fantastično odigranom ulogom zapečatio svoju glumačku karijeru, minimum ima dijagnoze antisocijalni poremećaj ponašanja (F66) i sadistički poremećaj ličnosti (F60.9)

On vrlo verovatno pati od sadističkog poremećaja koji se još naziva i „tiranski sadizam“, a karakteriše ga verbalno i fizičko mučenje i zlostavljanje drugih. Mada treba napomenuti da je jako nezahvalno davati dijagnozu maloletnom licu, jer se njegov psihološki rast i razvoj još uvek nije završio.

Koreni ovog poremećaja leže u nizu događaja i okolnosti kroz koje je Joffrey prošao još od samog rođenja. Otac koji zlostavlja druge, hladna,ali posesivna majka, roditeljska nesloga, sukobi, nasilje … ismevanje na račun izgleda, snalažljivosti i vičnosti, … činjenica da je plod incesta, majčina opijanja za vreme trudnoće … i uz sve to, on postaje maloletni kralj, dobija „moć“ i simptomi kulminiraju.

DVA NAJVEĆA UZROKA ANKSIOZNOSTI I PATNJE, pročitajte OVDE!

Cersei Lannister - HBO

Cersei Lannister – HBO

Cersei Lannister, lik koji tumači izuzetno privlačna engleska glumica Lena Headey pati od antisocijalnog poremećaja ličnosti – psihopatije (F60.9)

Cersei predstavlja jednu izuzetno kompleksnu osobu kod koje ne možemo biti sigurni da li je poremećaj ličnosti sam po sebi ili je uslovljen okolnostima. Moramo uzeti u obzir da je ona žena u izrazito patrijarhalnom društvu i da je zlostavljana, prvo od strane oca, pa od muža. Za razliku od prethodna dva slučaja Joffreya i Ramsaya, njeni antisocijalni postupci su sredstvo za sticanje moći i egzistencijalnog su karaktera.

Uz sve ovo, ona je zavisna od alkohola (u skoro svakoj sceni pije), a alkohol joj verovatno služi kao sredstvo da bi se izborila sa hroničnim stresom.

Sandor Clegane - HBO

Sandor Clegane – HBO

Sandor Clegane koga tumači glumac Rory McCann pati od posttraumatskog stresnog poremećaja (F43.1)

Njegov poremećaj potiče od kontinuiranog, ekstremnog zlostavljanja od strane starijeg brata. Njegov brat, Cregor Clegane, je spalio Sandorovo lice još kao dečak (nije mu vratio njegovu igračku!) i stvorio kod njega fobiju od vatre – pirofobiju. Tipične simptome posttraumatskog stresnog poremećaja pokazuje svaki put kada se nađe u blizini vatre.

Iako možda na prvi utisak izgleda kao psihopata ili sadista, pa čak i po nekim postupcima, jako je teško etiketirati ga tom dijagnozom posebno nakon trenutaka kada pokazuje izuzetnu dozu saosećanja i empatije, konkretno u odnosu sa  Aryiom i Sansom Stark.

Takođe ima izražen problem alkoholizma.

Prijatelji i “prijatelji”, pročitajte OVDE!

Theon Greyjoy - HBO

Theon Greyjoy – HBO

Theon Greyjoy čiji lik tumači Alfie Allen neodoljivo podseća na neku vrstu štokholmskog sindroma.

Stokholmski sindrom je naziv psihološkog stanja koje nastaje u situacijama u kojima dolazi do zbližavanja otmičara i talaca. Zbližavanju otmičara i njihovih žrtava doprinosi vreme provedeno u takvoj situaciji; što više vremena protekne, veća je mogućnost stvaranja štokholmskog sindroma, a s tim i manja verovatnoća povređivanja talaca. Takođe, zbližavanju mogu da doprinose veličina prostorije u kojoj se zajedno nalaze otmičar i talac, ispunjavanje zahteva kojima su vlasti izašle u susret, sličnost političkih stavova itd…

Naziv stokholmskog sindroma uveo je kriminolog i psihijatar Nils Bejerot posle neuspele pljačke banke i otmice na Normalmstorgu u Stokholmu, od 23 do 28. avgusta 1973. Taoci su se emocionalno vezali za otmičare, pa su posle opravdavali njihove postupke čak i nakon svog oslobođenja. Kasnije, tokom sudskog procesa, taoci su nerado govorili o otmici.

Theona zlostavlja Ramsey Bolton i on postaje ponizno podložan u cilju spasavanja svog života. Theon gubi svoj identitet kao posledicu traume. Pošto je odrastao pod uticajem Starkovih, on oseća sramotu i kajanje za svoje postupke i na taj način se poistovećuje sa uverenjima da treba da bude kažnjen

Neobuzdano prelistavanje po telefonu = izbegavanje suočavanja sa samim sobom pročitajte OVDE!

Tyrion Lannister - HBO

Tyrion Lannister – HBO

Tyrion lannisterAlkoholizam (F10)

Najpopularnija ličnost u seriji i meni najomiljeniji po svom karakteru i osobinama, ali ne možemo da zanemarimo činjenicu da trpi izuzetne posledice alkoholizma. Tyrion lanister jednostavno ne može da funkcioniše bez boce vina. On pije da bi neutralisao stres, pije da bi „razmišljao jasnije“, pije čak i iz dosade …

Za više informacija o ovom tekstu i za savete možete se obratiti direktno putem mail-a:  dr.spec.marko.jovasevic@gmail.com

Published On: 16 октобра, 2017 / Categories: Lični ugao, Psihoterapija, Zdravlje / 0 Comments /

Prijava za newsletter

Pretplatite se na moj newsletter i redovno dobijajte novosti o psihoterapiji

Unesite Vašu email adresu u polje iznad i prijavite se na newsletter.

Slične vesti