Kako video igre utiču na IQ Vašeg deteta

Video igrice su postale opšteprihvaćeni deo globalne kulture. Dramatični porast njihove popularnosti je doveo do značajnog interesa za posledice koje video igrice mogu imati na mozak i ponašanje. Svetska istraživanja pokazuju da neke komercijalne video igrice zaista imaju potencijal da prouzrokuju znatne izmene u raznim aspektima ljudskog ponašanja, pa i kognitivnih sposobnosti.

wwwpersonalpsueduOvo se posebno odnosi na akcijske video igrice koje imaju kompleksne 3D animacije, uključuju objekte koji se brzo pomeraju, pojavljuju se i nestaju, sadrže puno bespotrebnih i nevažnih objekata, zahtevaju od igrača stalno prebacivanje između visoko fokusirane i visoko distribuirane pažnje i donošenje brzih, ali i pouzdanih odluka.

Takve igrice imaju, između ostalog, pozitivno dejstvo na sposobnost percepcije, pažnje, sposobnost takmičenja i vizualizacije. Njihovo dejstvo na kognitivne sposobnosti je čak jače i od dejstva igara pamćenja. (en. Brain games).

thelakeredublogsorgPojedine video igrice se ciljano koriste u rešavanju nekih problema u stvarnom svetu. Tako su npr. igrice poput Tetrisa pokazale pozitivan učinak kod slabog vida (ambliopije), poteškoća sa čitanjem i disleksije.

Video igrice imaju važnu ulogu u simulaciji realnih situacija. Koriste se za obuku hirurga za laparoskopske operacije, obuku vozača i pilota, a u novije vreme i za upravljanje dronovima.

Uz sve navedene pozitivne učinke, ne smeju se zaboraviti opasnosti igranja video igrica, posebno kod dece i adolescenata u razvoju. Američka akademija za pedijatriju preporučuje da se deca i tinejdžeri služe zabavnim medijima (što uključuje i video igrice) do dva sata dnevno! Previše igranja može dovesti do stvaranja zavisnosti ili do težeg vraćanja u stvarnost iz sveta igrica.

izvor: krenizdravo.rtl.hr

About the Author:

Ono što čini ovaj posao lepim, zanimljivim i kreativnim je to što ne postoje dva ista klijenta. Svaki klijent predstavlja individuu za sebe sa svojom jedinstvenom i specifičnom životnom pričom. Iz tog razloga smatram najbolje za praksu korišćenje integrativnog pristupa u psihoterapiji, tj. primenu više različitih psihoterapijskih pravaca i tehnika i njihovo prilagođavanje jedinstvenom slučaju koji svaki pacijent donosi sa sobom na seansu.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.