Naučnici su pronašli „okidač“ koji bi mogao da spreči napredovanje karcinoma dojke

Zahvaljujući pronalasku istraživača iz Britanije, moglo bi da se spreči širenje karcinoma dojke u druge delove organizma.

Naučnici sa Univerziteta Edinburg kažu da su pronašli „okidač“ koji dozvoljava malignim ćelijama iz dojke da pređu na pluća.myrtlebeachbirthservicescom

OVDE možete pročitati zašto se Anđelina Džoli odlučila na mastektomiju.

Oni su otkrili da blokiranje ovih signala kod miševa koji su imali karcinom dojke značajno smanjuje broj sekundarnih metastaza na plućima. Oni veruju da bi ovo otkriće moglo da se transformiše u način lečenja ovih pacijenata.

OVDE možete pronaći infografik sa uputstvom kako samostalno pregledati dojku!

Najveći broj smrtnih slučajeva kod karcinoma dojke su upravo metastaze na neke od okolnih organa, a pluća su jedan od tih organa koji prednjači.

Jedne od glavnih ćelija imunog sistema koje su zadužene za borbu protiv karcinoma dojke su makrofagi. Ranija istraživanja su utvrdila da su upravo makrofagi zaduženi za odbranu od širenja karcinoma. Naučnici su utvrdili da je makrofagima potreban signal da bi mogli da „komuniciraju“ sa malignim ćelijama dojke. Taj signal predstavljaju molekuli koji se zovu hemokini. Kada su istraživači blokirali ove signale kod miševa pronašli su da se broj sekundarnih tumora na plućima izuzetno smanjio. Blokiranjem ovih signala sprečava se prodiranje malignih ćelija ka ćelijama pluća putem krvi.wwwwebmdcom

OVDE možete pročitati o karcinomu grlića materice, malignom tumoru jajnika i njihovoj prevenciji 

Sobzirom da su kod čoveka za istu ulogu zaduženi hemokini, proizilazi logična analogija da bi ovaj tretman mogao da bude budućnost u lečenju karcinoma dojke i sprečavanju njegovog širenja.

OVDE možete pročitati i videti kakva je sličnost između plodova i organa i kakvo je njihovo pozitivno dejstvo po taj organ

izvor: telegraph.co.uk

About the Author:

Ono što čini ovaj posao lepim, zanimljivim i kreativnim je to što ne postoje dva ista klijenta. Svaki klijent predstavlja individuu za sebe sa svojom jedinstvenom i specifičnom životnom pričom. Iz tog razloga smatram najbolje za praksu korišćenje integrativnog pristupa u psihoterapiji, tj. primenu više različitih psihoterapijskih pravaca i tehnika i njihovo prilagođavanje jedinstvenom slučaju koji svaki pacijent donosi sa sobom na seansu.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.