U jednom od prethodnih postova možete pročitati sve što je vezano za organsku hranu i organsku proizvodnju, ali da rezimiramo još jednom koji su osnovni principi organske proizvodnje:

ZDRAVLJE ( zemljišta, biljaka, životinja, ljudi i planete u celosti )

PRAVEDNOST ( pošten odnos prema okruženju, prirodi i životu )

EKOLOGIJA ( podrška i očuvanje živih eko-sistema i ciklusa )

NEGA I BRIGA ( oprez i odgovornost prema zdravlju sadašnjih i budućih generacija i ekosistema )

Organsko mleko, kao i svi drugi organski mlečni proizvodi ( sir, jogurt, pavlaka … ) , definisani su od strane USDA u Sjedinjenim Američkim Državama kao mleko od krava koje su hranjene isključivo hranom organskog porekla, pri tome nisu dobijale sintetičke hormone kao suplemente i nisu primale tačno utvrđene medikamente za lečenje određenih bolesti.

http://www.thedailygreen.com/healthy-eating/latest/organic-food-gifts

http://www.thedailygreen.com/healthy-eating/latest/organic-food-gifts

Organsko mleko je neuporedivo zdravije od običnog i to upravo zbog toga što ima manje štetnih masti nego obično mleko koje svakodnevno kupujemo.

Naučnici su se u tom periodu bavili upoređivanjem sadržaja masti u 22 različite vrste mleka koje se prodaju u supermarketima, a svi rezultati su ukazivali na to da se organsko mleko nalazi na vrhu lestvice kada je kvalitet i zdravlje u pitanju.

Ono što su testovi i studije pokazali je da su nivoi poluzasićenih masnih kiselina, odnosno zdravih masti koje su zaslužne za povećanje snage srčanog mišića i organizma uopšte, u organskom mleku bili viši i za 60 procenata.

Do ovoga dolazi jer ove krave jedu veliku količinu trave što dovodi do hranljivijeg mleka.

Istraživači koji su analizirali različite vrste mleka, pune dve godine, zaključili su da, iako je ukupan procenat masti bio sličan u svim vrstama mleka, one organske su imale neuporedivo više zdravih masti.

Engleska je ponajviše odmakla sto se tiče razvoja organskog mleka, tako da je napravljena jedna studija koja je obuhvatila po pet različitih farmi organske (O) i konvencionalne (K) proizvodnje mleka. Ovde su izneti ukupni rezultati i poređenja.

Procenat masti      O 4,2 K 4,2

      Omega 3                  O 10,6g K 4,9

Ukus ( 0 – 100 )     O 69 69

Gustina                    O 56 K 54

U poslednjih godinu dana i Srbija je zauzela svoje ravnopravno mesto na toj listi evropskih proizvođača organskog mleka. Zahvaljujući Imlek Bello organskim proizvodima, prvim 100% organskim mlečnim proizvodima u Srbij, vrlo uspešno smo se uhvatili u koštac sa najvećim evropskim silama. Pored fantastičnog bello organic mleka , jogurta, sira, pavlake i kiselog mleka, od ove godine uživaćete u laganom i osvežavajućem ukusu novog člana bello porodice, a to je bello organic sirni namaz. Bello sirni namaz pravi se od 100% organskog mleka koje obezbeđuje najkvalitetnije hranljive sastojke.

Bello organic sirni namaz

bello organic sirni namaz

 

I to nije sve!

Samo ovog proleća, prvi organski voćni jogurt u Srbiji! Bello organski voćni jogurt jagoda. U ograničenoj seriji, napravljen od organskih jagoda i mleka sa prve sertifikovane organske farme u Srbiji, bello organski voćni jogurt pruža uživanje u neodoljivom ukusu samo ovog proleća.

Bello organski voćni jogurt jagoda

bello organski voćni jogurt jagoda

Za sada, od organskih animalnih proizvoda najveća je potrošnja „organskog mleka“. Može se reći da je „organsko mleko“ sve prisutnije u supermarketima većine zemalja Evropske unije. Za sada, najveća proizvodnja „organskog mleka“ je u Danskoj (15%), pri čemu je u planu što skorije utrostručenje proizvodnje, dok se u Austriji oko 14% mleka dobija sa farmi organizovanih po konceptu samoodržive proizvodnje.

Cena organskog mleka je za 25 – 40% veća od cene mleka dobijenog u komercijalnoj proizvodnji. U skladu sa kampanjom o zdravom životu „organsko mleko“ je najveći prodor na tržištu obezbedilo u proizvodnji dečije hrane. Naime, svi vodeći proizvođači dečije hrane u svetu, prilažu sertifikat o poreklu komponenti, pri čemu potenciraju da u svakom pogledu po pitanju bezbenosti i kvaliteta proizvoda imaju oštrije kriterijume od nacionalnog standarda.

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/229907/Organsko-mleko-ima-vise-zdravih-masti-od-obicnog

*spozorisan tekst imlek.rs

Published On: 26 децембра, 2012 / Categories: Ishrana, Zdravlje / 1 Comment /

Prijava za newsletter

Pretplatite se na moj newsletter i redovno dobijajte novosti o psihoterapiji

Unesite Vašu email adresu u polje iznad i prijavite se na newsletter.

Slične vesti