Bočica energetskog napitka je popularan način da dobijete neophodnu energiju kada jednostavno nemate vremena za spavanje. Nažalost, cena koju plaćate za dodatnih 3 ili 4 sata aktivnosti je prevelika. Čak i prirodni energetski napici nanose štetu vašem organizmu.

Šta je energetski napitak?

Energetski napitak je bezalkoholno piće koje – prema tvrdnjama proizvođača – trenutno povećava snagu i vraća energiju organizmu. Postoji nekoliko istraživanja koja potvrđuju da energetski napici zaista na kratko vreme povećavaju mentalne i kognitivne sposobnosti, budnost i fizičku izdržljivost. Energija u energetskom napitku ne oslobađa se kao rezultat sagorevanja kalorija, već zbog stimulansa i vitamina, koje sadrži.

 Šta sadrži energetski napitak?

Energetski napici obično sadrže ksantine (uključujući kofein), gaziranu vodu, taurin, B vitamine i neke biljke. Uobičajeni sastojci su guarana, yerba mate, akai, gingseng, ginkgo biloba. Nekada u energetska pića dodaju maltodekstrin, inositol, karnitin i kreatin. Neki energetski napitci sadrže šećer, dok drugi stavljaju veštačke zaslađivače umesto šećera.

Nezaobilazni sastojak energetskih pića je kofein (često iz guarane ili yerba mate). Energetski napici sadrže tri puta više kofeina nego Coca Cola.

 Zašto su energetski napici štetni?

Iako Vam jedna bočica energetskog napitka neće ozbiljno naškoditi, 2-3 bočice dnevno mogu uzrokovati aritmiju, nesanicu, mučninu, nervozu, dehidraciju i bol u želucu. U Americi nuspojave zbog uzimanja energetskih pića su čest razlog kada mora da reaguje hitna pomoć.

1. Energetski napici iscrpljuju energetske zalihe organizma

Svoje osnažujuće delovanje energetski napici duguju sintetičkom kofeinu, teobrominu i teofilinu. Ovi sintetički stimulansi pospešuju stvaranje adrenalina, koji ubrzava rad srca i cirkulaciju krvi. Dotok krvi u mozak se povećava i osoba se počinje osećati vedrije i snažnije. Ali ova dodatna energija ne dolazi spolja, nego se crpi iz organizma. Takvo „osveženje“ nas kasnije košta: dolazi do još većeg umora, apatije i nesanice.

www.mixmag.net

www.mixmag.net

Redovno uzimanje energetskih napitaka može uticati na nepravilno funkcionisanje nadbubrežnih žlezda.

2. Energetski napici stvaraju zavisnost

Kao i drugi stimulansi, energetski napitci stvaraju zavisnost. Mnogi korisnici takvih pića uskoro postaju pravi zavisnici. Bez svoje dnevne doze energetskog pića osoba se oseća neraspoloženom i razdražljivom.

3. Energetski napici oštećuju unutrašnje organe

Zbog energetskih napitaka najviše pate srce i krvni sudovi, želudac i jetra.

  • Kardiovaskularni sistem često reaguje na energetska pića aritmijom, naglom promenom krvnog pritiska i tahikardijom.
  • Želudac pati zbog ugljendioksida, koji povećava stvaranje želučanog soka i kiselost želuca, što škodi gastrointestinalnom traktu.
  • Ugodni ukus, boja i aroma energetskog pića stvoreni su uz pomoć hemikalija. Svaki energetski napitak ih sadrži na desetine. Sve te hemijske boje i arome oštećuje našu jetru.

Zbog toga čak i zdravim odraslim ljudima preporučuje se da budu oprezni sa uzimanjem energetskih napitaka. A da ne govorimo već o tome da energetskim napicima nema mesta u ishrani dece i adolescenata.

Umesto energetskog napitka

Ako ste umorni, ali nemate mogućnosti da odspavate, probajte sledeće:

  • Lagano vežbajte 15 minuta da bi vratili energiju i koncentraciju
  • Sednite u ugodan položaj, zatvorite oči i odmorite se 15 minuta
  • Joga, meditacija, vežbe disanja
  • Hladan tuš je provereni način da se razbudite!
  • Prošetajte se na svežem vazduhu
  • Povratite energiju uz pomoć sežeg voća i semenki
  • Popijte čašu vode

Odvojite više vremena za san.

Sve drevne medicinske tradicije sveta govore o važnosti energetskog balansa u organizmu. Od tog balansa zavisi naše fizičko i emocionalno zdravlje.

Naš organizam nam daje do znanja šta i kada trebamo da radimo. Ako smo umorni znači da je došlo vreme da se odmorimo i obnovimo zalihe energije.

Uzimanje energetskih pića remeti ovu prirodnu ravnotežu, što dugoročno može stvarati probleme na psihičkom i fizičkom nivou.

 

izvor: alternativa-za-vas.com

Published On: 13 децембра, 2013 / Categories: Fitness, Ishrana, Zdravlje / 0 Comments /

Prijava za newsletter

Pretplatite se na moj newsletter i redovno dobijajte novosti o psihoterapiji

Unesite Vašu email adresu u polje iznad i prijavite se na newsletter.

Slične vesti