Surutka je nusproizvod sirenja sira. To je tečnost koja ostaje posle zgrušavanja mleka.

Surutka je korisna za organizam jer sadrži važne minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvoždje, cink, bakar, kobalt, mangan, molidben, vitamine, aminokiseline i belančevine, nemajući pri tom mnogo kalorija. Zbog bržeg transporta do svih organa, surutka nadoknađuje organizmu mnoge deficite.

Ukoliko je svakodnevno uzimate regulisaćete kilograme, očistiti organizam, ojačati telo, olakšati dijetu (jer izaziva osećaj sitosti), očistiti krvne sudove od holesterola, regulisati rad creva, …

migusto.mk

migusto.mk

Surutka podiže imunitet, zato je glavni sastojak sportskih i drugih formula za jačanje imuniteta, i hrana za bebe. Surutka je i pravi izvor proteina u ishrani trudnica, jer je kod njih čak za trećinu povećana potreba za belančevinama.

Preporučuje se svima koji su pod stresom jer luči serotonin (hormon zadovoljstva), eliminiše umor i grčeve u mišićima. Surutka sprečava osteoporozu kod starijih osoba, čisti krvne sudove od holesterola, skida naslage na zubima, prevenira karijes, regeneriše i čuva jetru.

Terapije surutkom poznate su u lečenju crevnih poremećaja (poput neredovne stolice), hormonalnih problema, gojaznosti i problema sa cirkulacijom, kao što su začepljene arterije.

Protein iz surutke je kompletan protein, što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline neophodne u svakodnevnoj ishrani.

Predstavlja idealnu kombinaciju za izgradnju  i poboljšanje fizičke konstitucije i mišićne mase. Bogat je izvor aminokiselina razgranatog lanca sa koncentracijama većim nego u drugim izvorima hrane koji se direktno metaboliziju u mišićnom tkivu i mišići ih primarno upotrebljavaju tokom treninga. Na taj način pomaže organizmu da se oporavi posle napora.

Surutkin protein sadrži čitav lanac belancevina: b- laktoglobulin, a-laktalbumin, imunoglobuline, glikomarkopeptide, laktoferin, laktoperoksidazu, lizosome. On obezbedjuje i značajne količine leucina, koji ubrzava sintezu mišićnih proteina, a samim tim i rast mišića.

Sportisti koji ishranom unose više leucina imaju glatke mišiće sa manjim procentom masti, odnosno bolju mišićnu masu.

Izolat protein iz surutke sadrži 50% više leucina, u odnosu na proteine mleka, jaja i soje. On se lako vari, pripisuje mu se svojstvo brzorastvarajućeg proteina i ima veliku moć resorpcije u organizmu. U svom najčešćem obliku, u obliku izolata, protein surutke sadrži zanemarljive količine masti, holesterola, a nenadmašan je izvor esencijalnih aminokiselina i nutrijenata potrebnih za zdravlje mišića, kože, noktiju i tkiva.

theelliotthomestead.com

theelliotthomestead.com

OBNAVLJA JETRU. Kada se sprovodi terapija za regeneraciju jetre pomoću surutke, potrebno je u dužem periodu svakodnevno piti surutku (od 0,5 do jednog litra dnevno), a pri tom izbegavati masnu hranu, alkohol, cigarete i druge materije koje oštećuju jetru. Da bi se postiglo što bolje i brže izlečenje poželjno je u isto vreme redovno u ishrani upotrebljavati i mladi sir. Najbolje ga je jesti za doručak, i to na prazan stomak.

Surutka i njeni proizvodi se u prodaji nalaze u različitim oblicima kao što su: slatka i kisela surutka, napici obogaćeni voćem, kao i u obliku praha.

Medjutim, sa surutkom ne treba preterivati, jer veće količine mogu izazvati dijareju. Lekovita svojstva surutke veoma su velika i nisu do kraja izražena.

Published On: 13 септембра, 2013 / Categories: Ishrana, Zdravlje / 1 Comment /

Prijava za newsletter

Pretplatite se na moj newsletter i redovno dobijajte novosti o psihoterapiji

Unesite Vašu email adresu u polje iznad i prijavite se na newsletter.

Slične vesti