Svi muškarci su sigurno proverili svoj auto, odvezli ga na redovan sistematski pregled, zamenili mu ulje i registrovali ga.

A da li su proverili bilo šta kod sebe kada je u pitanju njihovo telo, njihov vlastiti automobil koji ih vozi kroz život.

Za sve osobe nežnijeg pola u prethodnom postu, uz infografik, sam pokazao kako uraditi samostalan pregled dojki, a u ovom postu, za sve muškarce, prevencija karcinoma prostate i samostalni pregled testisa.

Simptomi poremećaja prostate

Bolesti prostate najčešće daju simptome iritacije ili opstrukcije donjeg dela urogenitalnog trakta.

To su najčešće:
– Otežano mokrenje sa slabim mlazom
– Napinjanje prilikom mokrenja
– Isprekidani mlaz kod mokrenja
– Osećaj da se ne može izmokriti do kraja
– Čekanje na početak mlaza
– Noćno mokrenje
– Nezaustavljiv nagon na mokrenje
– Često mokrenje malih količina urina
– Kombinacije gore navedenog

Karcinom prostate je u Evropi i Americi prvi po učestalosti u muškoj populaciji, a drugi po uzroku smrtnosti od svih malignih bolestikod muškarca. Javlja se češće kod starijih ljudi, dosta ređe kod sredovečnih muškaraca. Pravi uzrok nastanka nije poznat. Genetska predispozicija je veoma bitna, a od rizičnog ponašanja od značaja je zloupotreba alkohola. Veoma dugo karcinom ne daje simptome, tako da su redovni pregledi lekara najbolja prevencija.

Rak prostate je samo u ranoj fazi izlečiva bolest, zbog toga ga je i bitno otkriti kad bolest još ne daje nikakove simptome.

Ultrazvuk se savetuje jednom godišnje osim ako lekar traži drugačije.

Prevencija karcinoma testisa i samostalni pregled testisa

 Karcinom testisa se najčešće javlja kod muškaraca u dobi od 15 do 30 godina. Kasnije je nešto ređi. Ako se otkrije dovoljno rano, postoje veliki izgledi za izlečenje.Uzrok bolesti nije poznat, ali genetski činilac je značajan. Smatra se da su mu skloniji muškarci kod kojih se u detinjstvu nisu na vreme spustili testisi u mošnice. Takođe veći rizik za ovaj tumor predstavlja i rad u industriji nafte, gasa, kože i alkoholnih pića, kao i dugotrajno izlaganje ekstremno niskim ili visokim temperaturama. Ovo je dosta podmukla bolest koja se razvija bez puno simptoma. Treba obratiti pažnju na svako povećanje testisa, otekline ili bol u testisu i mošnicama, krv u spermi.

Samostalni pregled testisaexam

 Samopregled testisa je veoma jednostavna ali i veoma efikasna metoda za rano otkrivanje karcinoma testisa. Potrebno ga je obavljati jednom mesečno i to nakon tople kupke ili tuširanja kada se koža opusti i kroz nasapunjanu kožu će se svaka promena lakše primeti. Prilikom samopregleda (opipavanje testisa rukom) traži se čvorić na testisu. Tumor je okruglast ili neravan, ali uvek tvrđi od testisa. Promena može biti i posledica infekcije ili traume ali kod svake sumnje, najbolje je obratiti se urologu.

U velikom broju slučajeva jedan testis je veći od drugog ( najčešće desni ) što je anatomski normalna pojava.

Ne mora da znači da je svaki čvor, otok ili neravnina karcinom, potrebno je obratiti se urologu!

Bel Medic – vodič za očuvanje zdravlja