Project Description

Kognitivno – bihejvioralna terapija

Njen osnivač je A.Bek i predstavlja jedan od najuticajnijih pravaca, posebno kada je u pitanju lečenje depresije. Naime, on se zasniva na pretpostavci da je depresija, kao i drugi emocionalni doživljaji, određena načinom na koji ljude misle o svojim doživljajima.

Bek je smatrao da je depresija u suštini, posledica logičkih poremećaja i iskrivljavanja koja klijenti čine kada razmišljaju o određenim doživljajima. Npr. kada ljudi donose određene zaključke na osnovu nedovoljno ili irelevantnih inroformacija ili preuveličavaju važnost nekih nevažnih događaja.

Zadatak terapeuta je, stoga, da identifikuje i ispravi klijentova iskrivljena uverenja i nauči ga da ubuduće sam primenjuje te strategije.

KBT je nešto manje konfrotativan od REBT-a, ali im je zajedničko to što su fokusirani na konkretan problem u sadašnjosti i ne naglašavaju toliko važnost uvida i dubokih preispitivanja koliko snagu racionalnog, funkcionalnog i adaptivnog mišljenja, kao i to da mogu dati efekte za relativno kratko vreme u odnosu na neke druge pravce.

POGLEDAJTE VIŠE O PSIHOTERAPIJSKIM TEHNIKAMA KOJE KORISTIM

PSIHOTERAPIJSKE TEHNIKE

POGLEDAJTE SVE TERAPIJSKE TEHNIKE

POGLEDAJTE VIŠE O PSIHOTERAPIJSKIM TEHNIKAMA KOJE KORISTIM

PSIHOTERAPIJSKE TEHNIKE

POGLEDAJTE SVE TERAPIJSKE TEHNIKE

Kontaktirajte me

Uvek sam tu za Vas. Iskoristite neki od kontakt metoda ispod i javite mi se da porazgovaramo.

dr Marko Jovašević

Savetodavni psihoterapeut
+381 64 8705633
Hvala Vam na poruci. Uskoro ću Vam se javiti.
Došlo je do greške prilikom slanja Vaše poruke. Molim Vas pokušajte ponovo ili mi pišite na marko.jovasevic22@gmail.com